ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην ΕΕ στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα: Πιο μαζικοί αγώνες πιο δυνατό ΚΚΕ.

0

Στα μπλόκα του αγώνα, τον περασμένο Γενάρη, στον πανελλαδικό τους συντονισμό, στην κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα, κόντρα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (KAΠ) της ΕΕ, έδειξαν από πού εκπορεύονται τα προβλήματα και ποιοι βάζουν πλάτη για την μείωση του κόστους παραγωγής, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, για εισόδημα που να επιτρέπει την επιβίωσή των αγροτοκτηνοτρόφων (α/κ) με τις οικογένειές τους.

Κινητοποιήσεις, που δεν σήκωσαν όλοι οι α/κ και οι σύλλογοί τους. Ας το σκεφτούν καλύτερα.                                                                                            

Οι μεγάλες ανάγκες των α/κ, συναντιούνται με την οργή όλου του λαού στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, στις απεργίες, στους αγώνες των φοιτητών, των φτωχών εμπόρων, στις διαδηλώσεις για την καταδίκη του εγκλήματος των Τεμπών, στην έκφραση αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Κοινή αφετηρία αυτών, ΕΕ-ΝΑΤΟ-κυβερνήσεις τους.

Οι α/κ, πρέπει να γνωρίζουν ότι, ο στρατηγικός στόχος της ΚΑΠ ήταν και παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και όχι η επιβίωση των βιοπαλαιστών α/κ, ούτε η εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.            Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μειώθηκαν ή και καταργήθηκαν τα όποια δασμολογικά εμπόδια υπήρχαν στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η Ελλάδα από πλεονασματική έγινε ελλειμματική σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το μαλακό σιτάρι, που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για το αλεύρι αρτοποιίας αλλά και για ζωοτροφές, με συνέπειες που όλοι τώρα ανακάλυψαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ποσοστώσεις, τα θαψίματα, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας αποτέλεσαν, σε προηγούμενη φάση, εργαλεία της ΚΑΠ για συρρίκνωση της παραγωγής σε ολόκληρους κλάδους. Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, παραγωγικές εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν, αχρηστεύτηκαν υποδομές, ενώ επιδεινώθηκε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του λαού μας για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα. Αυτές οι αρνητικές συνέπειες αναδεικνύονται μέχρι και σήμερα στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Όπου, πολύ καλά γνωρίζουν όλοι και ας κρατούν αυτή την παθητική για δράση, στάση. Ποιος ξέρει τις δεσμεύσεις τους, στους διάφορους παράγοντες, τον ρόλο των επιδοτήσεων ή, νομίζουν πως θα γίνουν μεγαλοκαπιταλιστές.

Την πολιτική της ΕΕ συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το αν στο τιμόνι βρίσκεται η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ή μαζί τους μικρότερα κόμματα ως κυβερνητικοί εταίροι. Άρα, η ΕΕ είναι αντίπαλός μας, δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελός μας. Θα, γίνεται μόνο χειρότερη. Το έχουμε αντιληφθεί, δεν φτάνει, πρέπει να τους το δείξουμε.

Με την έλλειψη μέτρων και σχεδιασμού προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, της αγροτικής παραγωγής. Η ΕΕ υπολογίζει ως «κόστος» αυτά τα μέτρα γιατί υπολογίζει ως «όφελος» την ικανοποίηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό αποδεικνύεται από τα τραγικά αποτελέσματα της πλημμύρας στη Θεσσαλία, τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς, στο Αρκαλοχώρι είναι στο περίμενε, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Με την υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων των Κέντρων Υγείας, την ώρα που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές της ιδιωτικής Υγείας, ενισχύονται τα ιδιωτικά κριτήρια στα δημόσια νοσοκομεία, νομιμοποιείται το «φακελάκι».

Γι' αυτό, οι α/κ βγήκαν στον δρόμο του αγώνα με τα τρακτέρ στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως σε Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία κ.α.

Γιατί η αποφασιστική ενίσχυσή του θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις σου, στις οποίες πρωτοστατεί το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του: Για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, έργα υποδομής και πρόληψης των φυσικών καταστροφών, για σχολεία, Κέντρα Υγείας κλπ.

Με την κοινωνικοποιημένη μεγάλη παραγωγή και το εμπόριο, τη συνδεδεμένη συνεταιριστική παραγωγή μπορεί ο αγροτοπαραγωγός να έχει εξασφαλισμένο εισόδημα, προστασία από τις καταστροφές, από τις σκληρές συνθήκες της δουλειάς στην ύπαιθρο, να ανέβει συνολικά το βιοτικό επίπεδο της αγροτικής οικογένειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για όλο τον λαό. Αυτά δεν θα τα απαντήσουν οι λογής – λογής σωτήρες – παράγοντες.

Ελπίδα, ψήφος στο ΚΚΕ, για το μέλλον του λαού σε μια Ευρώπη της συνεργασίας των εργατών, των αγροτών, των λαών, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Στέλιος Αλεξάκης,
μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ