ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Αϊτή: Επιδεινώνεται η βία στην πρωτεύουσα - Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

0

 Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει κόσμο από την περίμετρο ασφαλείας στο Palais National, ενώ στρατιώτες με τουφέκια στα χέρια περιπολούσαν στη διπλωματική είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου χθες Τρίτη, ενόψει της σχεδιαζόμενης αλλαγής της κυβέρνησης στην Αϊτή σε κρίση.

Το κτήριο έχει γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων από τις συμμορίες που έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα της πάμφτωχης χώρας το τελευταίο διάστημα.

Εννεαμελές προεδρικό συμβούλιο μετάβασης αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία και σκοπεύει να εγκατασταθεί στο Εθνικό Παλάτι· μολονότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, κυκλοφορούν φήμες πως ενδέχεται να αναλάβει μέσα στην εβδομάδα.

    Το συμβούλιο αναμένεται να ονομάσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, που με τη σειρά του θα σχηματίσει κυβέρνηση με αποστολή να ανακτηθεί ο έλεγχος και να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα της Καραϊβικής.

«Είτε έχετε εγκατασταθεί είτε όχι, ετοιμαστείτε»

Ωστόσο ο Τζίμι Σεριζιέ, ή «Μπάρμπεκιου», πρώην αστυνομικός, νυν αρχηγός επίφοβης συμμαχίας συμμοριών, διεμήνυσε χθες μέσω βίντεο που κυκλοφόρησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: «είτε έχετε εγκατασταθεί είτε όχι, ετοιμαστείτε».

Ο «Μπάρμπεκιου» λέει πως έχει σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση.

    Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως τα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία επίσης ενισχύθηκαν.

Στα χέρια συμμοριών η πρωτεύουσα

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ζητεί εδώ και σχεδόν δυο χρόνια να αναπτυχθεί στην Αϊτή διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες. Όμως η διαδικασία γι’ αυτό προχώρησε με μεγάλη βραδύτητα και το σχέδιο τέθηκε σε αναμονή τον Μάρτιο, όταν ανήγγειλε πως θα παραιτηθεί πιεζόμενος από περιφερειακό οργανισμό και από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί και η μεταβίβαση της εξουσίας αργεί.

Για έναν κάτοικο της αϊτινής πρωτεύουσας υπάρχουν λόγοι να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. «Το προεδρικό συμβούλιο θα μπορέσει να σταθεροποιήσει τη χώρα», εκτίμησε. Δεύτερος τόνισε πως το κυριότερο πρόβλημα είναι η απόλυτη ανομία. Το συμβούλιο, είπε, «πρέπει να εγγυηθεί ένα μίνιμουμ ασφάλειας ώστε ο κόσμος να μπορεί να ασχοληθεί με τις καθημερινές υποθέσεις του».

    Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 360.000 Αϊτινοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και εκατομμύρια άλλοι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού, καθώς βασικοί λιμένες, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και καίριες οδοί παραμένουν υπό πολιορκία.

Η πρωτεύουσα βρίσκεται κατά το 80-90% στα χέρια των συμμοριών, που κατηγορούνται για αναρίθμητες ωμότητες — φόνους, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα...

cnn.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ