ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ ξεχωρίζει σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής

0

Η ομάδα ρομποτικής «ROBO1oGELRETH» του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της αφοσίωσης, της επιμονής και της ομαδικότητας των μαθητών. Συμμετέχοντας σε περιφερειακούς,  πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς, απέδειξαν τις δεξιότητές τους στην κατασκευή ρομπότ και την επίλυση προβλημάτων, κερδίζοντας επάξια τις διακρίσεις τους.
Η πορεία προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολη. Τα μέλη της ομάδας αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες σε προπονήσεις, σχεδιασμό, προγραμματισμό και κατασκευή του ρομπότ τους. Συνεργάστηκαν αρμονικά, μοιράστηκαν ιδέες και αντιμετώπισαν κάθε πρόκληση με πείσμα και αισιοδοξία.
Κατά τη διάρκεια τόσο των περιφερειακών και των πανελλήνιων όσο και των παγκόσμιων διαγωνισμών, η ομάδα του 1ου ΓΕΛ ήρθε αντιμέτωπη με σκληρό ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά, διακρίθηκαν για την ευρηματικότητά τους, την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής τους και την άψογη συνεργασία τους.
Αρχικά, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής "Unknown Mission League" (UML), που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου στις 11 Φεβρουαρίου 2024 και διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Η.Ε.R.Ο. σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργίας «Μικρόκοσμος», οι μαθητές :
    Κουτζόγλου Σταύρος (Β3)
    Λαγουδάκης Εμμανουήλ (Α3)
    Λιοδάκης Μάρκος (Α2)
    Νικολακάκης Ελευθέριος (Β4)
έλαβαν την 1η θέση στην Περιφέρεια Κρήτης και την 3η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι μαθητές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μέσα σε τρείς ώρες μια αποστολή που τους κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα και κλήθηκαν να κατασκευάσουν ένα αυτόνομο ρομπότ με τα εργαλεία και τα υλικά που διέθεταν στα πλαίσια του πρωταθλήματος. Η επιτυχία τους σε αυτόν το διαγωνισμό υπογραμμίζει την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, να συνεργάζονται υπό πίεση και να λύνουν σύνθετα προβλήματα με δημιουργικότητα και εφευρετικότητα.
                
                
Παράλληλα, η νίκη τους στον εν λόγω διαγωνισμό τους χάρισε το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους  στο Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής,  "Robot Challenge", που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο από τις 8 έως τις 11 Αυγούστου 2024.
Στη συνέχεια, στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κρήτης «First Lego League» (FLL) που διοργανώθηκε από την Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση στις 17 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές :
    Κουτζόγλου Σταύρος (Β3)
    Λαγουδάκης Εμμανουήλ (Α3)
    Λιοδάκης Μάρκος (Α2)
    Μαμαλάκης Γιώργος (Β5)
    Νικολακάκης Ελευθέριος (Β4)
    Παπαδάκης Νίκος (Α4)
    Σπανδάγος Σταύρος (Α2)
    Τσιολίκας Γιώργος (Α2)
    Φραντζεσκάκης Άγγελος (Β5)
κατέλαβαν το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού ρομπότ στην κατηγορία «Robot Design». Αυτή η νίκη αποτελεί μαρτυρία της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης των μαθητών, οι οποίοι αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον προγραμματισμό του ρομπότ τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές έλαβαν τον εξοπλισμό ενάμιση μήνα πριν τον διαγωνισμό και απέδειξαν περίτρανα ότι η επιμονή, η ομαδικότητα και η εφευρετικότητα μπορούν να φέρουν άριστα αποτελέσματα, ακόμη και όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος.
                         
Τέλος, στις 26 με 29 Απριλίου 2024 η ομάδα έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, "Minoan Robotsports Competition – MRC Global Olympiad" στο Ηράκλειο Κρήτης, που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Η.Ε.R.Ο.  Εκεί, οι μαθητές :
    Κουτζόγλου Σταύρος (Β3)
    Λαγουδάκης Εμμανουήλ (Α3)
    Σπανδάγος Σταύρος (Α2)
κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν κατάλληλα το ρομπότ τους ώστε να συμμετέχει σε διάφορα αθλήματα (ποδόσφαιρο, πάλη, ποδήλατο βουνού, rally, wresting κ.α.) και να είναι ικανό να κινείται αυτόνομα, να ανιχνεύει εμπόδια, να λαμβάνει αποφάσεις και να συνεργάζεται με άλλα ρομπότ. Οι μαθητές κατάφεραν να κατακτήσουν τη 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία ποδοσφαίρου και την 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία e-sports, καλλιεργώντας στους μαθητές το αίσθημα της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας, της ευρηματικότητας και του υγιή ανταγωνισμού.
                   
Η Ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ αποτελείται από μαθητές με κοινό πάθος για την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τον προγραμματισμό. Κάτω από την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών - προπονητριών:
    Κουτάντου Ζωή (ΠΕ86)
    Σαββοργινάκη Ευγενία (ΠΕ04.01ΕΑΕ)
οι μαθητές μαθαίνουν βασικές δεξιότητες STEM, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και συνεργατικές ικανότητες, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες ρομποτικής.
Η Ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μαθητές σε όλο το σχολείο, αποδεικνύοντας ότι με επιμονή, ομαδικότητα και δημιουργικότητα, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Η ομάδα δεσμεύεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε αγώνες ρομποτικής, να μαθαίνει νέες δεξιότητες και να εμπνέει άλλους να ακολουθήσουν το πάθος τους για την επιστήμη και την τεχνολογία.
Συγχαρητήρια θερμά σε όλα τα μέλη της ομάδας ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ για την αξιέπαινη προσπάθειά τους και τις σπουδαίες διακρίσεις τους. Ευχόμαστε να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό, χαρίζοντάς μας στο μέλλον ακόμα πιο λαμπρές επιτυχίες!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ